Zelfbeheersing

Jezelf beheersen is het in staat zijn om in emotionele situaties om te gaan met jouw emoties. Zo kun je controle behouden over jouw gedrag, waardoor je steeds minder iets doet waar je later spijt van hebt.

De bijbel leert ons dat zelfbeheersing een vrucht is van de Heilige Geest (Gal. 5:22); een resultaat van Zijn aanwezigheid in ons. Dat betekent dat wij het als een gift van God hebben ontvangen. God geeft het ons, maar wij moeten het gaan uitwerken. Hoe doe je dat? Lees het in mijn nieuwe blog!

De vrucht van de Geest

‘Maar de vrucht van de Geest is liefde, blijdschap, vrede, lankmoedigheid, vriendelijkheid, goedheid, trouw, zachtmoedigheid, zelfbeheersing’. Galaten 5:22, NBG51

De vrucht van de Geest komt in één geheel. Iemand zei eens dat het is als een sinaasappel, het bestaat uit verschillende partjes, maar het is één vrucht. Het is niet zo dat je heel veel vriendelijkheid van God krijgt, maar weinig liefde ontvangt. Je hoeft dus ook niet te bidden voor ‘meer liefde’ of ‘meer geduld’. In de Heilige Geest ontvang je al alle eigenschappen. Ze zijn het resultaat van de aanwezigheid van de Heilige Geest, Zijn karaktereigenschappen. De mate waarin deze eigenschappen zichtbaar worden in het leven van een gelovige, hangt af van de ruimte die de Heilige Geest gegeven wordt. Met onze wil moeten we besluiten om samen te werken met de Heilige Geest. Zonder onze toestemming kan de Heilige Geest het niet door ons heen doen en zonder de Heilige Geest kunnen wij niet tonen door ons leven.

Als we onszelf willen beheersen moeten we beseffen dat we dat niet op eigen kracht kunnen doen. Op de eerste plaats moeten we geloven dat het een gift is van God in de Heilige Geest. En op de tweede plaats moeten we een keuze maken met onze wil om de Heilige Geest ruimte te geven dat in ons uit te werken.

Waarom zelfbeheersing?

Zelfbeheersing hebben we nodig om niet te handelen vanuit ons vlees, maar te handelen vanuit de Geest. Wat de Geest wil gaat vaak in tegen wat ons vlees wil. Wat ons vlees wil heeft te maken met het vervullen van onze behoeften. Dat is gericht op wat jezelf nodig hebt. Wat de Geest wil is vaak gericht op wat de ander nodig hebt. Het is dus elke keer een keuze; kies je voor jezelf, of kies je voor wat de Geest wil?

Zelfbeheersing helpt jou om te kiezen voor de Geest. De bijbel leert ons dat het resultaat van die keuze leven en vrede oplevert.

‘De mensen die zich door hun ‘ik’ laten leiden, komen uiteindelijk uit bij de dood. Maar de mensen die zich door de Geest laten leiden, krijgen leven en vrede’. Romeinen 8:6, BB

Als je geen zelfbeheesing hebt, zal je meer kiezen voor wat je vlees wil, waardoor je zonde ruimte geeft in je leven. Zonde geeft geen vrede en leven, maar schaamte, schuld en pijn. Hoe meer je kiest voor de Geest, hoe meer de vrucht van de Geest groeit en zichtbaar wordt in jouw leven. Met andere woorden: hoe meer je karakter op Jezus gaat lijken.

Oefenen

Paulus leert ons hoe wij hier het beste in kunnen staan en kunnen ontwikkelen. Hij vergelijkt het met de sportwereld. Lees het maar in de volgende tekst:

‘Jullie weten wel dat álle mensen die aan een hardloopwedstrijd meedoen, moeten rennen. Toch kan er maar één de prijs winnen. Leef dan alsof jullie een wedstrijd moeten winnen! En mensen die aan een sportwedstrijd meedoen, kunnen niet maar doen waar ze zin in hebben. Ze moeten hard trainen. Zíj doen dat om een aardse prijs te winnen. Maar wíj werken voor een eeuwige prijs! Ik ren als een hardloper op mijn doel af. Een hardloper loopt immers ook niet zomaar ergens heen. En een bokser slaat ook niet in het wilde weg in de lucht. En een sporter traint zijn lichaam en is er streng voor. Anders wordt hij afgekeurd voor de wedstrijd. Net als een sporter ben ook ik streng voor mezelf. Want anders word ik zelf ongeschikt voor de wedstrijd waar ik andere mensen voor opgeroepen heb!’ 1 Korintiërs 9:24‭-‬27, BB

Een sportman heeft een doel. Hij wil winnen, de beste zijn, of een nieuw record halen. Ook wij als gelovige moeten een doel stellen. In welke situatie we ook terecht komen; ons oog blijft gericht op het doel.

Een sportman kiest een leefstijl dat veel van hem vraagt. Het heeft invloed op alles in zijn leven. Hij let op wat hij eet en drinkt, op hoeveel uren hij slaapt, met wie hij omgaat en praat en heeft een strak trainingsschema. Ook wij als gelovigen hebben nu een leefstijl die van ons vraagt sommige dingen te doen en sommige juist te laten.

Voorbeeld: het doel is 5 kilo afvallen binnen 3 maanden om je gezondheid te verbeteren. Om het doel te behalen kies je er voor om drie keer in de week een uur te wandelen en geen frisdrank en zoetigheid meer te eten. Dan wordt je uitgenodigd op een feestje. Daar is frisdrank en heel veel zoetigheid. Je kijkt om je heen en voelt het speeksel je mond al vullen. Nu heb je de keuze: kies je voor wat jouw vlees op dat moment wil, of kies je voor het behalen van je doel? Kiezen voor jouw doel vereist zelfbeheersing.

Wat zou ons doel volgens Paulus moeten zijn? Om de wil van God te doen.

Motivatie

We hebben dus zelfbeheersing nodig om mee te doen aan de race van een christenleven, maar ook om te winnen. Het helpt als je een sterke motivatie hebt om je doel te behalen. Welke motivatie kunnen wij hebben? Dankbaarheid. Wij mogen dankbaar zijn voor alles wat God voor ons heeft gedaan! Hij heeft ons Zijn kostbaarste bezit gegeven als verzoenmiddel: Jezus. Die heeft onze straf en schuld op zich genomen aan het kruis. En nu mogen wij eeuwig en nieuw leven ontvangen in de Heilige Geest die ons helpt met alles!

Wanneer win je? Als je God gehoorzaamt. Je bent succesvol als je doet wat God van je vraagt. Gehoorzamen is succes. Je overwint op het moment dat jij je houdt aan je doel. Als je het cakeje laat staan, of als je niet boos terug reageert, of als je toch die persoon even opbelt terwijl je moe bent. Als je God gehoorzaamt overwin je het vlees, de zonde en de duivel.

Wat win je? Paulus zegt een overwinnaarskroon van eeuwig leven. De prijs is eeuwig leven. Leven samen met en heel dichtbij God – vol met vrede, vreugde en liefde.

Ik wil je bemoedigen om doelen te stellen in God. Denk vaak na over wat God allemaal voor je gedaan heeft, zodat je motivatie sterke dankbaarheid is. En schrijf je behaalde overwinningen op, zodat je gaat van glorie naar glorie!

Heel veel zegen en tot volgende week!

2 gedachten over “Zelfbeheersing”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *