Deel 31: God kennen in vrucht dragen

Vrucht dragen is het effect, het bewijs en het resultaat van jouw geloof. Het eert de Vader en toont dat je echt bij Jezus hoort! Vrucht dragen is iets doen waardoor andere mensen dichtbij God komen. In dit deel van ‘God kennen’ gaan we kijken naar hoe Gods woord een blijvende verandering kan brengen in ons hart, waardoor we een vruchtbaar leven kunnen leiden! Lees het op bijbelsedinge.nl

Het zaad en de aarde

‘Ook zei Hij: Zo is het Koninkrijk van God: als wanneer iemand het zaad in de aarde werpt en slaapt en opstaat, nacht en dag; en het zaad ontkiemt en komt op, zonder dat hij zelf weet hoe. Want de aarde brengt vanzelf vrucht voort: eerst de halm, daarna de aar, daarna het volle koren in de aar. En als de vrucht het toelaat, zendt hij meteen de sikkel erin, omdat de oogsttijd aangebroken is’. 
Markus 4:26-29, HSV

In deze vergelijking lezen we dat het zaad Gods woord is. Het zaad en de aarde hebben elkaar nodig. Want zaad op zichzelf groeit niet en aarde zonder zaad laat niets opkomen. Dat betekent dat de aarde alle potentie heeft om zaad op te laten komen. Het moet alleen geactiveerd worden door zaad. In de vergelijking van de zaaier in Lukas 8 legt Jezus uit dat het hart de aarde is. En wat je zaait in je hart heeft te maken met drie dingen: luisteren, gehoorzamen en vasthouden.

Luisteren

Waar luister je naar? Dat bepaald wat er in je hart word gezaaid. Sommige mensen horen Gods woord maar denken er niet meer over na, doen er niets mee en de duivel rooft het woord zo weg uit hun hart. Andere mensen horen het woord en zijn blij, maar als het moeilijk wordt, houden ze er niet aan vast. En weer andere mensen horen het woord, maar doen er niets mee omdat ze worden afgeleid door de dingen in deze wereld (Luk. 8:11-15).

Zaad wat niet de juiste aandacht krijgt zal niet gezond kunnen groeien. Het eerste wat het zaad nodig heeft is, dat er écht nagedacht word over hetgeen wat je gehoord hebt. Wat betekent het eigenlijk? Laat je je overtuigen door het woord? Geloof je het? Net zoals het in de tekst van Markus 4 staat: ‘er de hele dag over nadenken, tot je gaat slapen en als je weer opstaat, nacht en dag’.

Gehoorzamen

Het zaad verandert als eerste de plaats waar het groeit. Gods woord heeft effectief op je hart. Dit proces van ontkiemen en opkomen gebeurt geleidelijk en automatisch. En kijk eens wat er staat in Markus 4 vers 26: ‘…zonder dat hij zelf weet hoe’. Het kiemplantje is nog zo klein dat je er nog niets van merkt!

Maar je ontdekt dat het woord van God om een [re]actie vraagt. En dan krijg je de keuze: ga je doen wat Gods woord zegt? Daarom legt Jezus drie groeistadia uit: eerst de halm, daarna de aar en daarna de volle koren in de aar. Hoe meer je Gods woord gaat gehoorzamen, hoe meer je zal groeien!

Vasthouden

Als de plant begint te groeien is het belangrijk dat hij na verloop van tijd gesnoeid wordt. Door te snoeien vergroot je de kans op vrucht. Je verwijdert dood hout en haalt alles weg wat daar niet mag groeien. Snoeien is een ingreep van God zodat wij beter, mooier en meer groeien en bloeien. Dat voelt niet altijd even fijn. Soms moet je confronteren met dingen uit het verleden, vergeven of loslaten. En dat is niet altijd makkelijk, maar wel noodzakelijk om blijvend vrucht voort te dragen. Daarom zegt Jezus:

‘Ik ben de wijnstok, gij zijt de ranken. Wie in Mij blijft, gelijk Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt gij niets doen’.
Johannes 15:5, NBG51

Weet je hoe een rank geënt word aan een wijnstok? De wijnboer bevestigt een zwakke rank aan de sterke onderstam van de wijnstok. Hij pakt een speciaal entmes die vlijmscherp is. De ene stam wordt schuin afgesneden en de andere stam wordt tegengesteld schuin afgesneden. De plaats waar gesneden is noem je een wondvlak. Beide wondvlakken legt de wijnboer tegen elkaar. Door het schuin afsnijden vergroot je het contactoppervlak. De zwakke rank word gevoed met voedingsstoffen en sappen van de sterke wijnstok.

Om de wondvlakken aan elkaar te bevestigen wordt er doorzichtig ent tape rondom de stammen gedraaid. Daarna word de wond ingesmeerd met speciaal entwas om eventuele kleine openingen te dichten, zodat er geen infecties kunnen optreden en uitdroging voorkomen word. De planten kunnen nu rustig aan elkaar groeien en hechten. De nieuwe plant kan in de grond geplaatst worden.

Geënt in Jezus

Op deze manier zijn wij geënt in Jezus! Hij is de wijnstok en wij de ranken. God heeft onze wonden op de wonden van Jezus gelegd. Wij worden door Hem gevoed met alles wat onze geestelijke mens nodig heeft! Daarna worden wij geseald en verpakt in de Geest van God. Hij is onze versteviging en voorkomt dat wij uitdrogen en sterven.

God legt jouw wonden op de wonden van Jezus

God weet echt wel dat luisteren, gehoorzamen en vasthouden niet altijd makkelijk is. Maar Hij helpt ons. In het laatste stukje van de gelijkenis in Markus 4 staat: ‘En als de vrucht het toelaat, zendt hij meteen de sikkel erin, omdat de oogsttijd aangebroken is’. Er is een juiste tijd om te oogsten, niet te vroeg en niet te laat. En op een moment is de juiste rijpheid in ons wezen bereikt!

Vrucht dragen

Vrucht dragen is het gevolg van in Gods woord blijven. En het is ook direct een belofte, want als je in Jezus blijft, zal je zeker vrucht dragen! Vrucht dragen is het effect, het bewijs en het resultaat van jouw geloof. Het eert de Vader en toont dat je echt bij Jezus hoort (Joh. 15:8). Daarom is vrucht dragen een uiting van liefde voor God, maar bovenal een uiting van liefde voor andere mensen! Want vrucht dragen is iets doen waardoor andere mensen dichtbij God komen en het eeuwige leven ontvangen! Vrucht dragen is altijd liefhebben; het resultaat van Gods woord in ons.

Heel veel zegen en tot de volgende!

2 gedachten over “Deel 31: God kennen in vrucht dragen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *