Wees als een vuurtoren

Een vuurtoren is bedoeld om schippers te waarschuwen voor de naderende kust, zodat ze er niet tegenaan botsen. Als christen hebben wij ook de opdracht om mensen te waarschuwen dat ze niet verloren gaan. In dit artikel kun je lezen hoe jij een vuurtoren voor anderen kan zijn!

Een licht zijn 

In de criteria voor het zijn van een vuurtoren moet de intensiteit van het licht groter zijn dan 100.000 kaarsen. Het licht is dan minimaal op 28 km op zee zichtbaar. Om de lichtbron zit een fresnel lens. Dat is een lens die lichtstralen geconcentreerd kan maken, waardoor die heel ver reiken. De lens is zo ontwikkeld dat hij een klein volume heeft, een laag gewicht en niet van te dure grondstoffen wordt gemaakt. Ik zal uitleggen wat ik bedoel en de volgende vergelijking maken.

De vuurtoren staat voor ons en de zee staat voor mensen. De criteria om christen te zijn is dat je Jezus hebt aangenomen als redder en verlosser. Hij heeft ons de Heilige Geest gestuurd en is onze (licht)bron. Doordat Hij in ons is komen wonen kunnen wij een licht zijn, als we dat activeren om zichtbaar te zijn.

Jezus is de lens om ons heen, om heel ver te reiken! En het mooie is: Zijn last is niet zwaar. ‘Wat Ik [Jezus] van u vraag is nooit te zwaar en de last die u voor Mij moet dragen, is licht.’ Mattheüs 11:30 (HTB).  

God heeft ons allen talenten en gaven gegeven. De ene speelt muziek, de ander is goed in bemoedigen, weer een ander kan goed schrijven. Vraag God gerust waar Hij jou in kan gebruiken. Jezus maakt onze lichtstralen geconcentreerd, met een brede reikwijdte, omdat als jij gaat doen waar God jou voor bedoeld heeft, je gaat stralen!

Wat heb je nodig? 

De basis is je relatie met God. Ken het hart van onze Maker, en begrijp de liefde van Christus. Gods Woord is je brandstof en gebed is je olie (zodat de samenwerking met jou en de Heilige Geest gesmeerd loopt ;)). Dit heb je nodig om vooruit te komen. Als je motortje draait, gaat vanzelf het licht schijnen! 

Onze gezamelijke opdracht

Naast onze persoonlijke doelen, heeft God ons ook gezamelijke doelen gegeven. Door Christus herstelde God zijn relatie met de wereld, Hij rekende de mensen hun zonden niet meer toe, maar wiste ze uit. En wij mogen dat geweldige nieuws aan iedereen vertellen!

In 2 Korinthiërs 5:17 staat: ‘Als u christen wordt, wordt u van binnen helemaal nieuw. U bent als het ware opnieuw geschapen. Er is een heel nieuw leven begonnen.’ En dan volgt in vers 18 meteen een opdracht: ‘…Hij [Jezus] heeft ons opgedragen overal te vertellen dat iedereen het nu met God in orde kan maken.’

De hoogte in 

Als jij je terugtrekt in je vuurtoren (= tijd met God besteden) zit je hoog. Als je dan naar beneden kijkt, lijken je problemen opeens niet zo groot meer. In Gods vrede hebben je emoties niet de overhand. Dan kan je goed nadenken hoe je met situaties wil omgaan.

Wees voorbereid! 

Wij hoeven nooit bang te zijn voor een verslagen vijand, maar wij moeten wel voorbereid zijn.  Als je licht schijnt, hebben wij een vijand die dat niet leuk vindt. Hij wil jouw licht doven. Maar als je hoog zit heb je een goed overzicht over wat er jouw kant op komt. Dan kun je het zien aankomen en het wegsturen in de autoriteit die Jezus ons heeft gegeven!

Laten we de opdracht van Jezus uitvoeren en de blijde boodschap delen!

2 gedachten over “Wees als een vuurtoren”

  1. Hallo natacha, ik werdt in “vuur” 😁gezet door je bemoediging in jou mailtje om het licht van Jezus aan te kondigen en te zijn bedankt daarvoor! Heel mooi beschreven GBY

  2. Dag Natacha, wat een mooie vergelijking, de vuurtoren en de zee. De uitspraak van Jezus: “U bent het licht van de wereld” wordt zoveel duidelijker. Het zet je tot nadenken. Heb jouw site onlangs ontdekt en ervaar het als een verrijking. Ben er dankbaar voor dat God dit op mijn weg bracht. Veel zegen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *