Vruchtbaar en succesvol

God heeft een doel met jou. En dat is gelijkvormig worden aan Zijn Zoon Jezus Christus. Als gelovige ben je gerechtvaardigd door Jezus Christus en heb je alles ontvangen in de Heilige Geest, zodat Gods doel met je ook werkelijkheid kan worden. Dat is de start en basis van elk christenleven. Petrus leert door zijn tweede brief dat wij ook een verantwoording hebben om ons deel te ontwikkelen en samen te voegen met Gods deel en Zijn doel. Wat precies ons deel is lees je in mijn nieuwe blog!

Het begint met een keuze

God gaat uit van wie wij zijn op basis van wat Hij voor ons heeft gedaan. We worden direct gerechtvaardigd, vergeven en schoongewassen op het moment dat we Jezus aannemen als Redder en Verlosser. Vanaf dat moment is er een nieuw leven in je begonnen en is je oude leven voorbij. God kijkt met liefdevolle ogen naar je en denkt niet meer aan zonden, want die kleven niet meer aan je. Je hebt nu deel gekregen aan Zijn goddelijke natuur.

Zoals de duivel je niet meer kan dwingen om te zondigen, zo kan God je niet dwingen om met de Heilige Geest om te gaan. Het is onze keuze of we iets gaan doen met onze redding. God roept ons liefdevol op om op Jezus te lijken en te doen waar God ons voor heeft geroepen en uitgekozen. Dat noem je het proces van heiligmaking. Als wij die keuze maken belooft God ons dat niets ons zal weerhouden om geestelijke te groeien, dat de deur naar het eeuwige Koninkrijk van Jezus open zal staan en succesvol en vruchtbaar kan leven – zonder te struikelen of te vallen. Wat een heerlijk begin met z’n belofte!

Kennis vergaren

Het eerste stukje van ons deel of onze verantwoording is kennis van God opdoen. Wie is Hij? Wat heeft God en Jezus voor ons gedaan? En wat heb ik nu eigenlijk ontvangen in de Heilige Geest? De antwoorden op deze vragen kun je vinden door Bijbel te lezen met de Heilige Geest. Deze zijn het fundament van je relatie met Jezus. Je kan natuurlijk ook luisteren naar preken, worship en getuigenissen, maar de Heilige Geest wil het persoonlijk aan je openbaren. Het is dan geen kennis meer die alleen in je verstand blijft, maar een deel van jouw hart – openbaringskennis.

Zelfbeheersing

‘Hoe beter jullie God en Jezus onze Heer leren kennen, hoe meer vrede jullie zullen hebben’.
2 Petrus 1:2, BB

Zelfbeheersing is het bedwingen van de neiging om te doen wat in je opkomt. Je hebt controle over je eigen gedrag, slaagt erin wensen, behoeften en begeerte in de hand te houden en weet escalaties te voorkomen. Hoe meer kennis we hebben, hoe meer vrede waardoor we kalm kunnen blijven als we in emotionele situaties terechtkomen. Je laat je niet meer leiden door je gevoelens, maar kiest er steeds vaker voor om je te laten leiden door Gods woord en Gods Geest.

Geduld & volharding

Petrus leert ons dat het gevolg van zelfbeheersing het groeien in geduld is. Je leert dan steeds vaker je eigen gevoelens aan de kant te zetten en je weet dat moeilijke situaties maar tijdelijk zijn. Dit maakt je sterk in het vertrouwen in God. Je kunt hoopvol zijn, ondanks stormen. Zelfs opgewekt, omdat je weet dat God je het eeuwige leven geschonken heeft. Hij heeft een relatie met jou en deel Zijn beloften met je. Door vol te houden zullen we zichtbaar worden in je leven.

Godsvrucht

Dan komt de godsvrucht of ontzag voor God. In deze fase leer je om een leefstijl te ontwikkelen die eerbiedig gericht is op God. Je betrekt de Heer in jouw alledaagse dingen en bij elke keuze die je maakt. Omdat je nu getraind bent in kennis, zelfbeheersing en geduldig gaat je karakter al meer en meer op Jezus lijken. De vrucht van de Geest groeit en andere mensen gaan zachtmoedigheid, vriendelijkheid, vrede, liefde, blijdschap, goedheid, geloof, hulpvaardigheid en zelfbeheersing terug zien in jouw gedrag!

Wees er zeker van dat je gedrag jouw relatie met God reflecteert en bevestigd – waar je ook komt.

Liefhebben

In deze fase is het karakter zodanig veranderd, dat het mogelijk is om in Gods liefde anderen lief te hebben. Eerst start het met broederliefde (philadelphia liefde), de vriendschappelijke liefde. Het begint bij het liefhebben van je vrienden. En als je goed bent voor je vrienden, kun je groeien in werkelijk onzelfzuchtige liefde (agape liefde), met goddelijke liefde van mensen houden die misschien niet eens aardig tegen je doen! Het is een zelfopofferende houding die altijd het beste zal zoeken voor de ander. Dit is de hoogste vorm van liefde – een liefde die direct van de Vader komt en door je heen stroomt zo naar de mensen om je heen!

Train jezelf

De geestelijke groei is compleet. Volgens Gods maatstaven ben je succesvol als je voor dit proces kiest. In welke fase je ook bent; God kan je al gebruiken om mensenlevens om je heen aan te raken. Iedere christen heeft dezelfde rechten en mogelijkheden, maar hoe meer wij ons deel ontwikkelen, hoe meer God zichtbaar zal worden in ons leven!

Lieve gelovige, sluit je geestelijke ogen niet voor je waarheid. Beoefen en train jezelf.

Uit 2 Petrus 1:3-11.

Heel veel zegen en tot volgende week!

2 gedachten over “Vruchtbaar en succesvol”

 1. Hoi
  Dank je wel voor je mooie blogs.
  Ik worstel met het volgende:
  Ik ben een christen, maar slik ook antidepressiva. Al jaren. Al een paar keer heb ik proberen af te bouwen, maar dit lukt niet omdat ik me dan binnen een paar weken heel slecht voel en dat met de dag erger wordt. Ik heb er al vaak voor gebeden: of God me vrij wil maken, heb alles voor het kruis en voor de troon neergelegd, maar het lukt me niet om er af te komen. Het maakt me verdrietig. Het voelt alsof ik faal in mijn geloof.
  Ik weet niet wat ik hier mee moet…

  Groeten van C.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *