Het verleden en vergeven

Iedereen heeft wel eens te maken gehad met emotionele belasting. Bijvoorbeeld door een verbroken vriendschap, een scheiding, afwijzing, mishandeling of erger. Het verleden kan toch een verwoestende werking hebben op het heden als je het niet verwerkt in Christus. In dit blog wil ik je meer bewust maken van het feit dat wij er iets mee kunnen doen. Want dit is de blijde boodschap: Jezus is gekomen om ons vrij te maken in alle opzichten!

Trigger

Hoe weet je of je nog te maken hebt met emotionele belasting? Soms heb je het gevoel dat alles goed gaat, maar bij bepaalde gebeurtenissen worden er emoties losgemaakt die je herinneren aan een persoon of een gebeurtenis uit het verleden. Dit noem je een trigger. Wij hebben vaak een soort afweermechanisme ingesteld om te kunnen overleven; het diep wegstoppen van die emoties of situaties die je eraan herinneren vermijden. Maar helaas werkt dat maar tijdelijk en kan je jezelf op een moment toch tegenkomen.

Misschien vraag je je af: ‘Waar was God dan toen het gebeurde?’ Of: ‘Waarom liet Hij het toe?’ Ik wil je aanmoedigen om geen zorgen meer te maken over toen – de waarheid is: Jezus Christus is in ons leven gekomen om ons te verlossen en te bevrijden van ongehoorzaamheid en de macht van zonde. Gods Woord leert ons dat Hij wil afrekenen met het verleden en Hij wil ook dat wij er niet meer aan denken.

‘Denk niet aan de dingen van vroeger, let niet op de dingen van het verleden. Zie Ik maak iets nieuws’.
Jesaja 43:18, HSV

Het verleden in het licht van nu

Iets wat je vroeger hebt meegemaakt, dat nu pijn of emoties losmaakt, is nu eenmaal zo. Daar heb je verder geen invloed meer op. Het is gebeurd en het heeft iets met je gedaan. Je hoeft je dus ook niet meer schuldig te voelen. Waar je wel invloed op hebt, is op welke beslissingen je nu maakt om het te gaan verwerken.

Weiger om te geloven dat je een product bent van je verleden. Je bent een product van het werk van Jezus Christus! En dat is een geheel nieuw leven. Een nieuw hart en een nieuwe geest (Ezech. 11:19). Je bent nu een nieuwe schepping. Gezegend met alle geestelijke zegen in Christus (Efe. 1:3). Zoals Jezus is; gekruisigd, gestorven, begraven en opgestaan en verheerlijkt, zo ben jij nu in deze wereld! (1 Joh. 4:17).

‘Daarom, als iemand in Christus is, is hij een nieuwe schepping: het oude is voorbijgegaan, zie, alles is nieuw geworden’.
2 Korinthe 5:17, HSV

Geen slachtoffer, maar kind van God

Ervaringen hoeven ons leven niet te beheersen. Zie jezelf niet als slachtoffer, maar als kind van God! Ga vanuit dat perspectief kijken naar wat je is overkomen.

Ik had eerst een bepaalde mate van groei in Christus meegemaakt, voordat God de emotionele belasting uit het verleden werd geconfronteerd. Voor mij was de eerste stap mijn gedachten en emoties uiten met alle eerlijkheid en oprechtheid naar God. Wat was het raar om sommige gedachten voor het eerst uit te spreken! Ze waren immers zo lang weggestopt en verborgen. Maar dat maakte er wel naar dat ik in de kerkdiensten bij een oproep naar voren durfde te gaan; ik had het God toch al gezegd. Voor een lange tijd leek het wel of ik elke dienst moest huilen en bij bijna elke oproep voelde ik mij genoodzaakt naar voren te gaan!

Vergeven

Toen kwam de volgende stap. Vergeven. Waarom moeten we vergeven? Dat wil ik helemaal niet! En dat is precies wat het is; een zaak van de wil. We kunnen ervoor kiezen om te vergeven. Maar kort gezegd: vergeven is een opdracht van God. Hij vergeeft ons en zo vraagt Hij ons ook om te vergeven (Matt. 6:14).

Vergeven is niet vergeten. Maar zoals God niet meer denkt aan onze zonden, zo kunnen wij er ook niet meer aan denken. Ik weet wel dat de mensen die ons pijn hebben gedaan vaak ook echt fout bezig waren. Maar wij kunnen rust hebben in het feit dat God de Rechtvaardige Rechter is. Daarbij heeft iedereen nog de kans om zich te bekeren en vergeving van God te ontvangen (denk aan de gevangene die naast Jezus aan het kruis hing).

Vergeving is tussen jou en God. God zegt dat wij het kunnen. Maar niemand kan het voor je doen. Niet vergeven betekent dat je toch niet helemaal verder kunt. Het blijft je op een manier kwellen.

De situatie zal misschien niet anders zijn, maar verwacht dat vergeven positieve gevolgen heeft voor jouw leven. Ik ben daar ook een levende getuige van! Als ik nu terugdenk aan de mensen die mijn pijn gedaan hebben, kan ik oprecht zeggen dat ik die emotionele belasting niet meer draag. Het is ook mogelijk voor jou!

Gebed

Ik wil je bemoedigen het volgende gebed te bidden of iemand in jouw buurt te zoeken die je geestelijke kan begeleiden in dit proces.

Hemelse Vader,
Ik begrijp dat U wilt afrekenen met mijn verleden en ik wil dat nu ook.
Dank U, Here Jezus, dat ik dankzij U vrij en verlost kan zijn van mijn verleden.
Dank U, Heilige Geest, dat U mij helpt met deze beslissing en in dit proces.
Ik weiger te geloven dat ik een product ben van mijn verleden, want ik ben een product van het werk van Jezus Christus.
Een nieuwe schepping ben ik en bekijk mijn verleden nu vanuit mijn identiteit in Christus.
Ik bid dat U op de juiste tijd mij met mijn verleden confronteert.
Net als David bid ik:
‘Doorgrond mij en ken mijn hart, toets mij en ken mijn gedachten. Zie of ik op een weg wandel die niet goed is voor mij, en leid mij op Uw eeuwige weg’ (Psalm 139:23,24).
Here, ook al vind ik het moeilijk, ik bid voor diegene die mij pijn hebben gedaan.
Ik vergeef (…) voor het feit dat hij/zij mij (…) heeft aangedaan.
Dat hij/zij Uw genade en vergeving mag ontvangen op dit moment.
Ik verwacht positieve gevolgen van mijn beslissing om te vergeven.
Dank U dat U mij leert geestelijk volwassen te worden.
In Jezus’ naam,
Amen.

Heel veel zegen en tot volgende week!

2 gedachten over “Het verleden en vergeven”

  1. Hallo, natasja ,fijn dat we de Here gemeen hebben, en dat je woorden ons bemoedigen, de Here geven je een goed leven,en wijsheid in wat je schrijft, nunzia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *