Volharding, geef niet op!

Ben je wel eens heel enthousiast begonnen aan iets, maar is het toch niet gelukt om je doel te bereiken? Als het moeilijk word dan zal blijken of je echt bent toegewijd. Waar doe je het voor? Is het wel de moeite waard? In de Bijbel lezen we vaak over volhouden en volharding. Wat was het geheim van Jezus?

Volharding = volhouden = geduld

In veel vertalingen word het woord volharding vertaald met geduld. Ik geloof dat geduld in het groeiproces van elke christen zit. Vroeg of laat zal je moeten doorzetten in een situatie. In Lucas 8 staat namelijk de vergelijking over het zaad [Gods woord] dat valt op verschillende grond. Alleen in de goede aarde, zijn zij die met een goed en vroom hart het woord gehoorde hebbende, dat vasthouden en vrucht dragen in volharding.

Volhouden tijdens beproeving of vervolging

Voor ons lijkt het misschien niet relevant, want in Nederland hebben we vrijheid om ons geloof te uiten, maar er zijn landen waar je absoluut niet mag zeggen dat je christen bent. De Bijbel zegt dat wij gehaat kunnen worden, omdat wij bij Jezus horen. Misschien ben jij ook wel eens afgewezen of beledigd omdat je gelooft. Jezus geeft ons de belofte, dat als dat zo is, geen haar op ons hoofd verloren zal gaan (Lucas 21:18).

Volhouden in hopen

Wij kijken uit naar de komst van Christus. Dat is onze hoop der heerlijkheid! Wij kunnen het nog niet zien, maar wij geloven het met heel ons hart. In Romeinen 8:25 staat dat wij ook mogen hopen op hetgeen wij nog niet zien, maar het verwachten met volharding. God belooft dat Hij voor ons zal zorgen. En als wij het Koninkrijk van God op één zetten, dat Hij de verlangens van ons hart geeft. Wij mogen dus verwachten dat God ons tegemoet komt in onze noden. Verwacht met volharding dat God jou de baan die jij nodig hebt zal geven, of de partner waar je zo lang op wacht, of de kinderwens, een woning, vriendschappen, genezing ga zo maar door!

Volhouden in gebed

Zo krijgen we ook de opdracht om te volharden in gebed. Wacht jij al lang op jouw toekomstige partner? Hoe is jouw houding tijdens het wachten? Blijf je het verwachten met je hart? Blijf je het uitspreken met je mond? Wat doe je als je ontmoedigd raakt? De Heilige Geest is natuulijk onze kracht, maar je mag jouw broeders en zusters tijdens het volhouden betrekken, want wij hebben er allen mee te maken.

Volhouden in Gods wil doen

Soms hebben we niet altijd “zin” om het juiste te doen. Soms wegen onze gevoelens erg zwaar en moet je jezelf echt naar de kerk slepen. Keuzes maken heeft niets te maken met gevoelens. Jij bent de baas over je ziel en je lichaam. Weet dat het gaat om Jezus. Weet dat jij dagelijks toegang hebt tot Zijn volheid. Misschien ben jij wel de grootste zegen voor een ander die dag!

Volhouden voor een zuiver karakter

‘Als uw geduld dan volgroeid is, zult u zelf volgroeid zijn, alles aankunnen en een sterk en zuiver karakter hebben.’ Jakobus 1:4 (HTB)

Wat zal het leven makkelijker zijn als je een sterk en zuiver karakter hebt. De vrucht van geduld is heerlijk! Wees dus blij als je geduld op de proef word gesteld, want God wil dat je het makkelijker krijgt.

El gibbor

Jezus weet echt wat je doormaakt. Hij is El gibbor [machtige strijder, kampioen, machtige held]! Jezus is de beste strijder en volharder van geloof. Wat een voorbeeld! Hij ging zelfs tot de dood. Dit was Zijn grote diepgewortelde motivatie tot volharding: HIJ KEEK UIT NAAR DE VREUGDE DIE VOOR HEM LAG!

Samen met kennis van Gods Woord, de kracht van de Heilige Geest en Zijn sterke motivatie tot volharding heeft Jezus overwonnen! Zo kunnen wij ook overwinnen. Deze motivatie kunnen we voor alle bovengenoemde punten als uitgangspunt nemen. Alle situaties zijn tijdelijk. Als wij bedenken welke vreugde voor ons ligt, geeft dat kracht om door te zetten!

Heel veel zegen en tot volgende week!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *