Hoe herken je goede of slechte mensen?

Iedereen heeft wel eens iemand vertrouwd die toch achteraf niet betrouwbaar bleek te zijn. Het kan echt veel pijn doen. Je blijft achter met een beschadigd hart. Je denkt bij jezelf: ‘bij de volgende persoon die ik ontmoet zal je wel wat voorzichtiger zijn, voordat ik die compleet vertrouw.’ Hoe herken je eigenlijk of iemand goed of slecht is? Vandaag wil ik een persoonlijk ervaring delen over de les die God mij daarin heeft geleerd!

Mijn betekenis van goed en slecht 

Als eerste wil ik duidelijk maken wat mijn definitie is van goede mensen en slechte mensen. Met ‘goed’ bedoel ik geen perfecte mensen, die nooit een fout kunnen maken, maar mensen die hun best doen om het goede na te streven. Mensen waarbij de motivatie liefde is in hun hart en het beste met je voor hebben.  

Met ‘slecht’ bedoel ik mensen die andere motivaties in hun harten hebben. Zoals bijvoorbeeld hebzucht, jaloezie, haat, bitterheid en wrok. Bij sommige mensen herken je meteen hun beweegredenen, maar anderen houden het goed verborgen. Zij lijken op het eerste gezicht heel aardig, maar in hun hart denken zij niet in de liefde.  

In Spreuken 23:7 staat daar ook over geschreven: ‘Want zo een mens denkt in zijn hart, zo is hij.’ Hij zegt wel: ‘eet en drink’, maar eigenlijk vindt hij het zonde. Hij zegt het alleen maar omdat hij iets van je wil. Uiteindelijk zal zijn eten je misselijk maken.  

Beter of bitter? 

De psychologie leert ons dat de omgeving ons vormt en maakt tot wie wij zijn. De Bijbel leert ons dat wij een keuze hebben, ondanks onze situaties of dingen die wij hebben meegemaakt. In Deuteronomium 30:19 zegt God tegen ons: ‘… Ik laat jullie kiezen tussen leven of dood, de zegen of de vervloeking. Kies alsjeblieft het leven, zodat jullie zullen leven en jullie familie ná jullie ook.’  

Op onze eigen kracht lijkt het misschien onmogelijk, maar met Gods kracht is het mogelijk om te vergeven. Vergeef de mensen die jou pijn hebben gedaan. Dit kost misschien tijd en lukt dat niet altijd in één keer. Geef je over aan het proces van vergeving. Denk aan de zonde en fouten die wij hebben gedaan en hoe Jezus ons heeft vergeven. Wat wij dan ook meemaken, kies het leven en wordt er niet bitter van, maar beter! 

God sprak tot me

Ik was aan het auto rijden en bad met dikke tranen: ‘Here, ik heb weer een verkeerd mens vertrouwd. Ik heb zoveel gedaan voor die persoon met pure liefde. Het is niet eerlijk en het doet verschrikkelijk pijn. Hoe kan ik nu herkennen of mensen goed of slecht zijn?’ Plotseling hoorde ik duidelijk: ‘Spreuken 6 vers 14’. Ik stopte met huilen. Ik zette de auto aan de kant en ik opende meteen mijn Bijbel en ik las: ‘Waar zijn hart vol van is, loopt zijn mond van over…’ Daar moest ik even over nadenken.  

Net hebben we gezien dat hoe een mens denkt in zijn hart, zo is hij. Als we het naast deze tekst leggen, dan zie je dat hoe iemand is (vroeg of laat) uit zijn mond zal komen!  

Een moment later belde iemand mij op en die zei: “geld is voor mij niet belangrijk! Maar ik heb zoveel extra verdient en zoveel kunnen sparen… enz. Toen ik naar hem luisterde kreeg ik opeens een helder ping momentje. Hij zei wel dat geld niet belangrijk voor hem was, maar ik hoor hem eigenlijk in alle gesprekken die we hebben wel over geld praten!  

Kortom: waar je hart vol van is, daar praat je vaak over. Luister goed naar de mensen om je heen. Geef het wat tijd. Vroeg of laat zal er uit de mond komen wat er leeft in het hart. Als het iemand is met slechte intenties, behoud dan een afstand. Is het iemand met goede intenties, stel je dan wat meer open.  

Zelfonderzoek (geen zelf veroordeling) 

Ga na waar je zelf steeds over praat. Wat leeft er in jouw hart? Praat je vaak negatief over anderen of jezelf? Over het verleden? Over geld? Of praat je juist veel over de Heer, omdat je vol van Hem bent?  

Deze les gebruik ik steeds weer als ik nieuwe mensen ontmoet en het heeft mij al veel pijn bespaard! Het heeft er ook naar geleid dat ik mijn bestaande vriendschappen erg koester. Als je niet veel of geen vriendschappen hebt, vergeet niet wie je grootste, beste en liefste vriend is: JEZUS! 

2 gedachten over “Hoe herken je goede of slechte mensen?”

 1. Mooie woorden weer, en ook weer bijzonder dat je onderwerp
  weer naadloos aansloot op de preek afgelopen zondag. Ik kijk
  naar de onderwerpen die God nog meer op je hart legt. In de Geest
  zie ik dat deze plek een tankstation zal zijn voor vele mensen. Ze zullen
  bemoedigd worden en nieuwe kracht vinden om door te gaan. Als het
  vinden van kostbare parels in de schelpenzee van het internet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *