Een versteend hart

Soms lijkt God ver weg. Je kan Zijn stem niet meer goed verstaan, bidden gaat moeizaam en je hebt minder zin meer om naar de kerk te gaan. De afstand tussen jou en God wordt steeds groter en je weet niet hoe het komt. Ik geloof dat het te maken heeft met je hart. Je kan weer gevoelig worden voor de dingen van God. Ontdek hier de sleutel voor een gezond hart!  

Drie dingen die je hart versteend kunnen maken:  

1. Zonde 

Gods hart voor ons verandert niet door onze daden. Onze zonde daar in tegen, veranderen ons hart wel naar God. Wij hebben een onrustig geweten. Je voelt je schuldig. Je wil God eigenlijk ‘ontlopen’, en de confrontatie uit de weg gaan vanuit schaamte. Door zonde kan je hart verdoofd en gevoelloos worden.

2. Religie 

God wil dat we heilig leven. Vanuit de Griekse vertaling betekent heilig: ‘apart gezet’. Dit heeft niets te maken met daden. Religie richt zich eigenlijk op jezelf en niet op God. Je doet erg je best om Gods wetten te gehoorzamen. In raakt verstrikt in een verdienmodel, waarin je vindt dat je zegen of straf verdient op basis van je daden. God wil een relatie met je. Hij wil jouw hart veroveren. 

3. Afleiding  

Het kan zijn dat je eigenlijk niet bezig bent met de dingen van God. Waar je je op focust, daar vult jouw hart zich mee. Misschien kijk je veel televisie, sport je veel, of misschien ben je gewoon erg druk met werk en/of het gezin. Je bent afgeleid. Welke plaats geef je God? Sta je eerder op om Hem te zoeken? Neem je een moment van de dag tijd voor God?

Hij maakt alle dingen nieuw 

In Ezechiël 36:26 en 27 staat heel mooi beschreven wat God hierover tegen ons zegt: ‘Ik zal u een nieuw hart geven – en nieuwe en goede verlangens – en een nieuwe geest in u planten. Ik zal uw versteende hart wegnemen en u een nieuw hart van vlees ervoor in de plaats geven. Doordat mijn Geest in u zal wonen, zult u mijn wetten gehoorzamen en doen wat Ik van u vraag.‘ (HTB) 

Wauw. God geeft ons een nieuw, zacht hart in de plaats van ons versteende hart, inclusief goede verlangens! Mensen zeggen wel eens: ‘ik heb een gebroken hart’. Steen kan breken in duizenden stukken. Een flexibel, zacht hart kan niet breken. Daar kan God wat mee. Er staat dat de Geest van God in ons hart kan wonen. Dat is de reden dat God zo graag ons hart wil! De Geest helpt ons weer om niet te zondigen, religieus te worden en te doen wat God van ons vraagt.  

Wij hebben het nodig om dagelijks op te laden. God is onze bron en uit Hem alleen kunnen we kracht putten om onze verantwoordingen uit te voeren. Hetzij op school, hetzij op werk of hetzij in onze kerkbediening. Geef je hart dagelijks aan God en het zal zacht en flexibel blijven. Blijf God zoeken en bouw aan je relatie met Hem. Dat is de sleutel voor een gezond hart!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *