Het Lichaam van Christus

De Bijbel leert ons in 1 Korintiërs 12 over het Lichaam van Christus. Vers 14: ‘Een lichaam bestaat toch ook niet uit één lichaamsdeel, maar uit een groot aantal lichaamsdelen? (HTB).’ Hoe kunnen wij dit beter begrijpen? Hoe werkt het dan? Eens vroeg ik het de Heilige Geest. Hij gaf een bijzonder antwoord: het Lichaam van Christus werkt als een kwal… wat?!  

Ik zocht meteen informatie op over een kwal. Ik ontdekte het volgende: Een levend organisme bestaat uit cellen. Tussen alle cellen is een binding en alle cellen bij elkaar vormen een organisme. Een kwal is een simpel dier. Het bestaat voor 98% uit water. Een kwal is in het bezit van netelcellen. Op het moment dat je die aanraakt, spuit hij gif in de bloedbaan van het slachtoffer. Een kwal wordt zijn leven meegenomen door de stroming van het water. Hij kan zich slechts bewegen door met zijn kop samen te trekken. Dan gaat hij omhoog. 

Dit is de betekenis:

Als christen zijn wij allen een cel van het Lichaam van Christus en als er binding is tussen de cellen vormen wij een levend organisme. Voor elke cel apart geldt dan zo simpel en zuiver mogelijk van hart te zijn. Besta voor 98% uit Heilige Geest. Als de duivel je wilt aanraken zal hij gestoken geworden. Alle cellen samen, als eenheid, moeten wij ons overgeven aan de stroming van het water. Dat betekent de leiding volgen van het hoofd van het Lichaam: Jezus. Hij beweegt het lichaam en duwt ons allen omhoog.  

Efeziërs 5:31 verteld ons dat een man zijn vader en moeder verlaat om één te zijn met zijn vrouw. Ook zo zijn wij één met Christus. Hij verliet Zijn troon bij de Vader om één met ons te worden. Het Lichaam van Christus is de geliefde bruid van Jezus, de gemeente. 

Samenwerken 

Als wij niet binden als individueel christen met andere christenen functioneren we nooit als het Lichaam van Christus. Dit betekent dat wij alleen kleine doelen zullen behalen, maar God heeft ons geschapen om grote doelen te behalen. Wij hebben een opdracht om eensgezind met elkaar te zijn. Eén van hart en ziel. 

Hoe binden wij? Als iedereen individueel zou doen wat God van je vraagt, dan zie je dat er automatisch onderlinge samenwerking zal ontstaan tussen christenen. Omdat je deel bent van het Lichaam heb jij medechristenen en hun talenten nodig en zij hebben jouw talenten nodig. Wij hebben elkaar nodig.  

Ik schrijf bijvoorbeeld toneelstukken. Ik kan er helemaal niets mee als ik geen toneelspelers heb. Zonder samenwerking kan ik God er niet mee groot maken. Misschien kan jij wel goed toneelspelen, maar heb je geen script om te spelen. Iemand kan mijn script lezen, of jou een goede imitatie zien doen, maar samen zouden wij een veel groter doel bereiken! 

Vers 27: ‘Jullie zijn dus samen het Lichaam van Christus. En ieder van jullie is een lichaamsdeel van dat Lichaam.’ (HTB) 

Eenheid is krachtig 

Onderschat de kracht van eenheid niet. Het gaat niet om ons, ook niet individueel. Het gaat om Christus. Het doel van de samenwerking onderling is dat wij het werk van de Heilige Geest voortzetten zoals Jezus deed, zodat vele mensen bereikt en gered zullen worden!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *