Hemels zakgeld


Het geven van tienden is voor vele mensen een lastig onderwerp! De vijand heeft ook zijn uiterste best gedaan om dat te saboteren in vele opzichten. Waarom? Omdat ik geloof dat het een hele belangrijke stap is in onze relatie met God – zelfs de eerste stap. In de boodschap van deze week gaat over het doel van geven en ontvangen.

Alles wat je hebt, heb je gekregen. Misschien denk je: ‘Ik heb hard gewerkt voor mijn centjes!’ Maar wie heeft jou de talenten, gaven, inzichten en middelen gegeven om je werk uit te voeren? Ik zie het als volgt: wij ontvangen indirect maandelijks zakgeld van onze hemelse Vader in de vorm van inkomen. Het is al van God, maar wij mogen het gebruiken. Het is aan ons de keuze: hoe gaan wij daar mee om?

Doel van geven

God vraagt van ons om maandelijks tien procent te geven van onze inkomen. Maar waarom eigenlijk? God heeft toch ons geld niet nodig? Dit zegt de Bijbel over het geven van tienden: ‘Het doel van het geven van de tienden is u te leren God altijd de eerste plaats in uw leven te geven.’ Deuteronomium 14:23 (HTB).

Interessant dat wij moeten leren om God de eerste plaats te geven in onze levens. Als God niet op de eerste plaatst staat, wie dan wel? In Mattheüs 6:24 kunnen wij het volgende vinden: ‘U kunt niet twee heren dienen. Want u zult de ene haten en de andere liefhebben, of omgekeerd. Zo kunt u ook niet God dienen en tegelijk uw hart op het geld zetten’. Geld kan dus ook op de eerste plaats in ons leven komen. Wij denken namelijk snel dat wij voor onszelf kunnen zorgen als wij genoeg geld hebben. Wij vertrouwen dan meer op geld dan op God.

Geven van tienden is dus een manier om jezelf afhankelijk op te stellen naar God toe. In het ‘Onze Vader gebed’ (Matteüs 6:9) leert Jezus ons te bidden: ‘geef ons dagelijks brood’. God geeft ons geen hele voorraadkasten tegelijk, omdat Hij wil dat wij elke dag afhankelijk van Hem leven. Elke dag vertrouwen op het feit dat Hij voor ons zorgt en niet op onze voorraden of ons geld.

‘Maak u geen zorgen voor de dag van morgen. Ook morgen zal God u geven wat u nodig hebt’. Mattheüs 6:34 (HTB)

Geestelijke groei

Als je tot geloof komt, spreekt de Bijbel over opnieuw geboren worden. Je bent dan een babychristen in geloof. Baby’s denken aan zichzelf. Ze gaan huilen wanneer ze honger hebben, ook om vier uur ‘s nachts als mamma net even in slaap is gevallen. Hoe kan een babychristen groeien? Door ons te vullen met het Woord, leren we God beter kennen waardoor wij ons veilig genoeg voelen om steeds een stukje van onszelf aan de Here Jezus te geven. Hoe meer wij ons overgeven aan God, hoe meer wij Hem op de eerste plaats zetten.

Betekent dan dat wij te kort zullen hebben als wij tienden geven? Neen. Jezus leert ons in Matteüs 25:29 (HTB) het volgende principe: ‘Want wie een goed gebruik maakt van wat hij heeft, [geven van tien procent van inkomsten], zal er nog meer bij krijgen. Meer dan overvloedig. Maar wie niets doet met wat hij heeft, zal zelfs de kleinste verantwoordelijkheid worden afgenomen’.

God vraagt om tien procent en niet om een bepaald bedrag elke maand. Tien procent geven is altijd mogelijk. Ongeacht je inkomen. Geloof je niet dat God, de Almachtige voorziener, beter voor je zal zorgen dan jij zelf? We zijn niet verplicht om tien procent te geven, maar ik geloof dat het jezelf verder zal helpen in je relatie met God.

Jezus leert ons dat het geven van tienden het ‘kleinste’ is van alles. Stap één is vertrouwen dat God voor je zorgt. Wij moeten er zelf voor kiezen om die stap te zetten naar God. Ik wil je uitdagen om na te denken over de volgende vraag: Als je God niet vertrouwt met je geld, kan je Hem dan wel vertrouwen voor grotere dingen dan dat? Zoals genezing of een wonder?

Doel van ontvangen in overvloed

Als wij het Woord beter leren kennen kunnen wij concluderen dat God een gevende God is. In Romeinen 11:35 staat: ‘Wie heeft Hem ooit iets gegeven waarvoor Hij iets terug moet geven?’ God geeft uit liefde, Hij is liefde. De Bijbel heeft het vaak over ‘overvloed’. Dat betekent ‘meer dan genoeg’ of ‘hoeveelheid die groter is dan nodig’. Waarom geeft God niet gewoon net genoeg voor onszelf?

Ik geloof dat God overvloedig geeft zodat wij op Hem lijken. Als wij meer dan genoeg hebben kunnen wij uitdelen en mensen daar mee zegenen. Zij zullen God dan verheerlijken. God geeft niet overvloedig zodat wij alleen maar rijk worden, maar zodat wij kunnen geven!

Het hart van een gever

Vele mensen kwamen bij Jezus om iets te ontvangen, zoals vergeving of genezing. Geef jij tienden omdat je iets nodig hebt van God? Of omdat je van Hem houdt?

We hebben het gehad over het geven van tienden. Maar mijn gebed voor jou is dat je diep in jouw karakter vrijgevig zal zijn. God heeft een blijde gever lief. In Marcus 4:24 (HTB) leert Jezus ons het volgende: ‘Let goed op wat je nu hoort. God zal je geven naar de maat waarmee je zelf meet.’ In de Amplified vertaling van de Bijbel heb ik ontdekt dat de ‘maat’ daar vertaald wordt met: ‘own standard of measurement’. Wat vertaald wordt met ‘de omvang van het uitoefenen van jouw geestelijke waarheid en goddelijke wijsheid’. De volgende tekst legt dan uit dat we nóg meer vermogen en bekwaamheid ontvangen van God om onze maat waarmee we meten te verbreden. Wauw!

Maak je geen zorgen over wat er gebeurt met je tienden. De ontvanger is verantwoordelijk voor wat er met het geld gebeurt. Gebruik wel wijsheid en volg de leiding van de Heilige Geest tijdens je vrijgevigheid. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat jij je rekeningen niet meer betaald.

Eigenlijk gaat het dus om onze houding en niet om de hoeveelheid inkomsten we hebben. Zelfs als we dan overvloedig ontvangen zouden we God nog steeds op nummer één zetten.

Heel veel zegen en tot volgende week!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *