Gods leiding volgen – deel 1

Toen ik mijn vader vertelde dat ik drie maanden kinderwerk ging doen in Suriname, vroeg hij: “Waar staat dan in de Bijbel dat je naar Suriname moet gaan?” Goede vraag! In de Bijbel staat niet beschreven welke baan je moet kiezen of welke partner geschikt voor je is. Hoe kunnen wij dagelijks Gods leiding volgen? In dit artikel lees je 4 stappen die jou die richting op kunnen helpen.  

1. Een keuze maken

Zoals vele dingen beginnen, begint ook dit met het maken van een keuze. Ik heb het hier niet over zelf kiezen wat je wil, een besluit maken het te doen en er vervolgens voor bidden. Nee. Als je de keuze maakt om Gods leiding te volgen, dan laat je je niet meer leiden door je eigen “ik”, maar dan geef je de Geest van God ruimte om tot je te spreken.  

In het Woord lezen we steeds dat het goed is om Gods wil te doen. De mensen die ernaar hunkeren zullen volkomen tevreden worden gesteld. God beloofd ons een hoopvolle toekomst. Zijn Geest zal ons leiden op de juiste weg. (Mattheüs 5:6, Jeremia 29:11, Galaten 5:25) Zou God echt iets beters, succesvoller, aangenamer en volmaakter voor mij hebben bedacht? Hierdoor stelde ik mezelf de vraag: Wil ik weten wat Gods wil is voor mij en wil ik Zijn leiding volgen? Of wil ik mijn eigen wil volgen? Wat is jouw antwoord op die vraag?  

2. Geloven en vertrouwen 

Als je de keuze hebt gemaakt om Gods leiding te volgen, moet je ook geloven dat God zal spreken! Als ik zeg dat ik je morgen om 14:00 uur bel, dan denk je misschien: ‘Dat zullen we wel zien, ik ken je niet. Ik weet niet of jij iemand bent die zich aan haar woord houdt.’ Als je gelooft dat ik je zal bellen, vertrouw je er ook op. Als ik mijn afspraak nakom, en ik zeg dat ik je elke dinsdag zal bellen, groeit het vertrouwen in mij en wordt het sterk. Zo is het ook met Gods Woord. Als je het aanneemt, zal je het geloven en hoe meer je Gods beloften in je leven ziet werken, hoe meer je Hem ook vertrouwt.  

3. Verwacht het!

In Romeinen 12:2 staat: ‘U moet niet worden als de mensen die zich niets van God aantrekken. U moet anders worden door een nieuwe manier van denken. Dan kunt u ontdekken wat God wil. [En nu komt het] En wat Hij wil, is goed, aangenaam en volmaakt.’ Wat ik hiermee wil zeggen is dat wat God wil, goed, aangenaam en volmaakt is. Wij kunnen dus vol verwachting uitkijken naar wat God voor ons wil!   

4. Actief wachten 

Als je de keuze gemaakt hebt om Gods leiding te volgen, je gelooft en vertrouwd op Zijn Woord en je kijkt vol verwachting uit naar wat er gaat komen. En dan vervolgens: …gebeurt er niets. Wat kunnen wij dan doen? Dit is het gedeelte waar veel mensen afhaken en toch weer de touwtjes in eigen handen nemen. Actief wachten is volharden in geloof. Volharding is nodig om resultaten te zien in de dingen van God. In Hebreeën 10:36 staat: ‘U moet volhouden de wil van God te doen. Als u dat doet, krijgt u wat Hij heeft beloofd.’ Dus als wij volhouden gaat het lukken. En Romeinen 5:4 staat: ‘Als wij volhouden, doorstaan wij de proef. En als wij de proef doorstaan wordt onze hoop sterker.’  

Gebed  

Vader, dank U voor Uw plan voor mij.  Dank U wel Heer Jezus, dat U alles heeft voorzien wat ik nodig heb voor dat plan. Ik ben benieuwd waar U mij wil brengen, ook al vind ik het spannend. Ik leg mijn eigen “ik” af, en geef me over aan Uw wil.  Geef mij de kracht om vol te houden tot het einde. Heilige Geest, wilt U mij de wil van de Vader bekend maken in (…  Welke baan, welke partner, welke gemeente ik zal bezoeken, … vul maar in wat je wilt weten)?  Dank U wel, Amen.  

Volgende week deel ik mijn ervaringen over hoe ik Gods leiding heb gevolgd voor Suriname, hoe de weg daarnaar toe verlopen is en de moeilijkheden die ik tegenkwam. Het is de moeite waard om Gods leiding te volgen!

2 gedachten over “Gods leiding volgen – deel 1”

  1. Dankjewel voor de stukjes deel1 en deel 2 van Gods leiding volgen. Dat gaf de doorslag om Gods wil te volgen!!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *