Gods leiding volgen – deel 2

Vorige week had ik vier stappen gedeeld over hoe je Gods leiding kan volgen. Het begint met een keuze maken, geloven en vertrouwen, verwachten en vervolgens actief wachten. Actief wachten is volharden in geloof. Wat als het wachten lang duurt? Welke houding moeten wij aannemen tijdens het wachten?  

Tijdens een Bijbelstudie leerde ik dat de Heilige Geest dolgraag aan ons wil vertellen wat de wil van de Vader is. Zonder de Heilige Geest is Gods leiding volgen onmogelijk. Zie in 1 Johannes 2:27 (HTB): ‘Maar u hebt de Heilige Geest ontvangen en Hij woont in u. Daarom hoeft niemand anders u te leren wat God wil, want Hij Zelf is uw Leraar. Wat Hij zegt, is de waarheid en geen leugen. Doe daarom wat de Heilige Geest u geleerd heeft en blijf één met Christus.’

Maar…hoe?  

Nog drie maanden en dan zou mijn contract beëindigd worden. Wat moest ik gaan doen? Wat als God mocht kiezen? ‘Heilige Geest, maak de wil van de Vader bekend in deze situatie, in Jezus’ naam. Amen.’ Een paar dagen later was ik in mijn stille tijd en ik hoorde een duidelijke stem: ‘Ik wil dat je naar Suriname gaat.‘ Ik schrok even en dacht opeens aan Maria. Haar reactie op een wonderlijk bericht over het krijgen van een zoon was: ‘maar hoe…?‘ En zo besloot ik dat ook te vragen. Ik hoorde weer een duidelijke stem: ‘Vertrouw mij.

Dat kan toch helemaal niet!  

Met blijdschap en enthousiasme vertelde ik mijn collega’s dat ik drie maanden kinderwerk ging doen in Suriname. De meeste van hen reageerde ongeveer zo: ‘Maar dat kan toch helemaal niet? Je hebt toch geen cent gespaard? Weet je hoe duur een ticket is? Denk je dan dat er een ticket uit de hemel zal vallen? Hoe ga je je huis en auto dan betalen?‘ Mijn enige reactie op deze vragen was: ‘God zei: vertrouw mij. Dus dat is wat ik ga doen.’  

Er verstreken weken en hoe meer tijd er voorbij was, hoe meer mijn collega’s begonnen te spotten. Anderen kwamen met oplossingen als: Je kunt ook geld lenen. Of je kunt aan je kerk vragen of zij geld willen sponseren.‘Wederom was mijn reactie: ‘Ik vertrouw op God.’ Ik was zo blij dat ik Gods stem had verstaan, maar het was niet makkelijk om steeds de confrontatie aan te gaan met ongeloof. Ik werd gezien als het “gekkie” van de afdeling. Maar ja, hoe denk je dat mensen dachten over Maria? Of over Noach, toen hij een ark bouwde? Jezus leefde tegenovergesteld van de joodse leiders en toch heeft Hij de wet vervuld. Hij volgde de leiding van de Heilige Geest. God liet ook mij niet beschaamd achter en in de laatste week was er via een andere Stichting een ticket voor mij geboekt! 

De periode van actief wachten duurde om precies te zijn drie maanden. In dit geval.  

Proef twee 

Tijdens mijn missietrip kreeg ik een mooie vriendschap met een jongeman. We bleven contact houden en na een tijdje vroegen we God of Hij een plan met ons had. We voelde beide steeds een diepe vrede en besloten een relatie aan te gaan van afstand. Hier was proef twee. Ik was nu niet alleen het “gekkie” van de afdeling, maar ook voor iedereen die het maar te weten kwam; (on-)gelovige vrienden, buren, collega’s, en familie. Het voelde als dezelfde proef, maar dan met een hogere moeilijkheidsgraad. Net daarvoor had ik in Suriname ervaren hoe betrouwbaar God is en dat Hij waarlijk doet wat Hij zegt. Zou ik God nu ook kunnen vertrouwen?  

Twee jaar later trouwde we in de kerk in Suriname waar ik toentertijd diende! We hebben een prachtig huwelijk. De periode van actief wachten duurde om precies te zijn twee en een half jaar. Anderen zeggen wel eens wat jullie hebben, wil ik ook! Ben je ook bereid om te wachten?  

De houding 

Het maakt eigenlijk niet uit hoe lang wij moeten wachten op de dingen van God. Het vormt ons karakter en bouwt aan onze relatie met God. Durven wij echt op Zijn stem te vertrouwen? Ook als mensen zeggen dat het raar is wat je zegt of doet?  

Ik geloof dat het gaat om onze houding. Jezus geeft ons twee opdrachten. De eerste is volharden en de tweede is overwinnen van verzoekingen en vervolgingen. Hij bemoedigt ons en zegt in Johannes 16:33 (HTB): ‘Houd moed, ik heb de wereld overwonnen.’ Ik heb geleerd dat wij zó dankbaar mogen zijn als God ons traint om vol te houden tot het einde. Dat is namelijk de enige manier om de beloningen in ontvangst kunnen nemen. En er zijn een hoop mooie beloningen beschreven! Er staat ook duidelijk in Openbaring dat als je niet volhardt als christen, je naam uit het boek des levens kan worden afgekrast. Het is dus noodzakelijk dat we leren volhouden tot het einde. En gelukkig helpt de Heilige Geest ons stap voor stap. 

We kunnen in onze houding tijdens het wachten drie eigenschappen ontwikkelen: 

  1. Standvastig. Wat er ook gebeurt: Geef niet op! Ook niet als je moet huilen, (geloof me ik heb toch veel tranen gelaten) want wat God voor je heeft aan het einde van de rit is mooier dan we kunnen beseffen of bedenken! 
  2. Dienstbaar. Zet Zijn Koninkrijk voorop en al het andere zal vanzelf komen.
  3. Dankbaar. God heeft het beste met ons voor en het is een voorrecht om getraind te worden!

Met de juiste houding kunnen we altijd voorhouden tot het einde. Ik bemoedig je vandaag; wordt een echte geloofsheld! 

2 gedachten over “Gods leiding volgen – deel 2”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *