Een goddelijk karakter

Een karakter is de verzameling van kenmerken die een persoon op lange termijn toont. Hoe gaat een persoon met bepaalde dingen om? Je laat als het ware je stempel achter door te zijn wie je bent en te handelen zoals je doet. Waarom is het bouwen van goddelijk karakter belangrijk voor een gelovige? Lees het in mijn nieuwe blog!

Een nieuw hart en een nieuwe Geest

Als er een baby wordt geboren, dan is die baby gericht op zichzelf. Die gaat huilen wanneer het hem uitkomt, ook als mamma net even ligt te slapen. Van kleins af aan zijn wij mensen erg gericht op eigen behoeften. Een persoon die volwassen word leert dat het niet altijd kan gaan zoals hij/zij wil en er rekening moet worden gehouden met gevoelens en belevingen van anderen. We spreken dus van volwassenheid als iemand zich bewust word van zijn omgeving en zich kan verplaatsen in andere mensen.

Dit geldt ook voor het geestelijk nieuwe leven. Als je tot geloof komt in Jezus ben je nog maar net geestelijk geboren. Je oude karakter of natuur is nog steeds aanwezig, maar je hebt een nieuw hart en een nieuwe Geest ontvangen (Ezech. 36:26). Je bent als het ware weer een baby in Christus, geheel gericht op wat jij nodig hebt van God. Ik weet nog dat ik in een fase zat dat ik bijna elke oproep in de kerkdienst naar voren ging. Ik moest actief werken aan herstel van pijn en verdriet uit mijn oude leven. Mijn oude karakter was geheel gebouwd en ontstaan om en door pijn en verdriet.

Toen dat verwerkt was, vroeg ik mij af: Wat is de aard van mijn nieuwe natuur? Wie ben ik in Christus? Om antwoord te geven op die vraag, moest ik eerst ontdekken wie God is en wat Hij voor mij heeft gedaan.

Groeiproces

Door Gods woord ontdekte ik dat mijn nieuwe hart zacht en flexibel is, gevuld met Gods liefde (Rom. 5:5) en vol met goede verlangens (Ez. 36:26). En mijn nieuwe Geest? Die is de Geest van Jezus Zelf. Galaten 5 in vers 22 en 23 toonde wat het resultaat is van Zijn aanwezigheid in mij. Namelijk: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid en zelfbeheersing. God had mij een nieuwe natuur gegeven met een nieuwe Geest. Het ontdekken daarvan is stap 1 naar een goddelijk karakter. Hoe kwam het dat ik dit nog niet terug zag in mijn karakter?

Ik leerde dat karakter bouwen een voortdurend groeiproces is. Jezus leert ons er ook over door middel van de wijnstok en de ranken. Hij zegt dat als je niet in Hem blijft, je geen vrucht kan dragen. De voedingsstoffen uit Zijn bron zijn noodzakelijk voor onze geestelijke groei. Als de plant begint te groeien, moet het na verloop van tijd gesnoeid worden. Dat vergroot de kans op vrucht oogst. Het duurt een tijdje voordat je de druiven ziet en andere ervan kunnen proeven. Het dragen van vrucht kost tijd, ervaring en arbeid.

Gods woord en Gods Geest

Gods woord is onmisbaar voor het bouwen van een goddelijk karakter. Hier kun je ontdekken wie Hij is, wat Hij heeft gedaan en wie jij bent in Christus. Maar zelfs meer. Gods woord is een spiegel voor de ziel (Jak. 1:22-23); een reinigingsmiddel (Efz. 5:25-26); levend en vol van kracht. Het dringt zo diep door dat het alles van elkaar lossnijdt, zelfs onze diepste gedachten en verlangens. Daardoor wordt duidelijk wie wij werkelijk zijn (Heb 4:12); het is als geestelijk voedsel (Mat. 4:4); en een lamp voor je voeten (Ps. 119:105).

Gods Geest is ook onmisbaar voor het bouwen van goddelijk karakter. De Geest werkt in ons, en daarom gaan wij steeds meer op Jezus lijken. Wij zijn net spiegels, die het schitterende licht van de Here weerspiegelen aan de mensen om je heen. Jouw karakter is een vorm van het goede nieuws bekend maken aan mensen om je heen. God heeft jou nodig. Jij bent misschien wel de enige Jezus die mensen zullen ontmoeten!

‘En op ons gezicht is het licht van de macht en majesteit van de Heer te zien. Want er is geen ‘doek’ meer over ons gezicht. We zijn als spiegels die steeds meer de stralende macht en majesteit van de Heer weerspiegelen. Want we gaan steeds meer op Christus lijken. Dat gebeurt door de Geest van de Heer’.
2 Korinthiërs 3:18, BB

Gericht op de ander

Als je steeds meer op Jezus gaat lijken, komen ook Zijn kenmerken in jou naar voren. Wat zijn die kenmerken? Jezus stond er vooral bekend om Zijn liefde, inleving en bewogenheid voor de ander. Jezus had een goddelijk karakter. Hij was geestelijk volwassen en volgroeid en was daardoor altijd gericht op de ander. Zijn liefde in ons is ook niet op onszelf gericht. Hoe meer geestelijk volwassen je bent, hoe meer je – net als Jezus – gericht zal zijn op de ander. Vrucht is het resultaat vanuit je goddelijke karakter.

Vanuit karakter en de liefde van God diende Jezus de mensen met de gaven van de Geest. De vrucht van de Geest is belangrijker dan de gaven van de Geest. De gaven van de Geest zijn tijdelijk voor hier op aarde. Dat zijn moment opnamen die Gods liefde bevestigen en bekrachtigen. Zij bouwen de gemeente op. Die gaven zullen we niet meer gebruiken in de hemel. Maar waarom is karakter bouwen belangrijk? Karakter blijft voor eeuwig!

Het is eerst wandelen met Jezus en daarna handelen zoals Jezus!

Bouwen aan een goddelijk karakter is belangrijk voor een gelovige. Karakter blijft voor eeuwig. Het is een voortdurend groeiproces met Gods woord en Gods Geest die leidt naar het lijken op Jezus. Door te lijken op Jezus weerspiegel je de heerlijkheid van God aan de mensen om je heen.

Lieve gelovige, werk actief aan jouw herstel, vraag hulp/gebed, lees Gods woord en wandel met Zijn Geest. Jouw karakter zal dan steeds meer op Jezus lijken. Als jouw hart uitgaat naar de ander, kun je verlangen naar de gaven van de Geest om mensen mee te dienen en zo dichterbij God te brengen.

Heel veel zegen en tot volgende week!

1 gedachte over “Een goddelijk karakter”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *