De macht van de tong

Spreuken 12:18 zegt: ‘De woorden van sommige mensen lijken op messteken. Maar de woorden van wijze mensen zijn genezend.’ Ik denk dat wij allemaal weten hoe pijn woorden kunnen doen. Ze kunnen destructief (= vernietigend) of constructief (= opbouwend) zijn. Ben jij bewust van de macht van de tong?  

Er zijn vele onderzoeken te vinden over de kracht van woorden in de psychologie en de gedragspsychologie. Als wij onze woorden op een bepaalde manier gebruiken of communiceren kan het invloed hebben op hoe we denken. Er is veel informatie te vinden over bewustwording, positief denken, de effecten van overdenken en de kracht van herhalen. 

Bijbelse principes 

Je tong kan veel invloed hebben op hoe je leven eruit komt te zien. In Jakobus 3:5 wordt het uitgelegd: ‘Zo is ook de tong maar een heel klein lichaamsdeel, maar met een grote invloed. Bedenk eens hoe klein het vlammetje is dat een heel bos in brand kan zetten! Je tong is net als dat vlammetje. Want met je tong kun je veel kwaad doen. Je tong kan je hele lichaam vergiftigen met het vergif dat het spreekt. Ze heeft er veel invloed op hoe je leven er zal uitzien. Als je tong in brand gezet is door de hel, zet ze je hele leven in brand!’  

In dit vers kun je zien dat het twee kanten opgaat. Ten eerste heeft het invloed op je eigen lichaam en leven. Ten tweede heeft het effect op andere mensen.

“Als je in je leven niet gelukkig bent, dan kan het een goed idee zijn om een overzicht te maken van de woorden die jij gebruikt.” 
– Joyce Meyer-

Scheppingskracht!

God creëerde alles wat leeft met woorden! Wij zijn geschapen naar Zijn evenbeeld. Doordat wij Jezus hebben aangenomen, hebben wij er recht op om Gods Woord te proclameren/verklaren in autoriteit. Daar gaat kracht vanuit. Scheppingskracht!  

Laten wij er bewust van zijn in welke [geestelijke] wereld wij leven. Welke positie wij hebben als Gods kinderen. En dat wij Gods Woord steeds opnieuw moeten overdenken/bestuderen en herhalen. Dat bepaalt hoe wij spreken en dat heeft invloed op ons leven.  

Dagelijks uitspreken

Zeg dagelijks tegen jezelf: “Ik ben rijkelijk gezegend. Ik ben gerechtvaardigd en vrij van de vloek. Ik heb goddelijk DNA. Mijn situatie is nu niet ideaal, maar God heeft een hoopvolle toekomst voor mij. Met God zijn alle dingen mogelijk. Ik leef met verwachting, want vandaag kan er een ommekeer zijn in mijn leven. Ik zie er goed uit vandaag. En ik ga een productieve dag hebben!”  

Dit zal een positief effect hebben op hoe je denkt over jezelf. Het zijn woorden van leven en genezing voor jou lichaam. Jouw situatie zegt misschien: ‘jij bent zwak’. Maar Gods Woord zegt: ‘ik heb jou een geest van kracht, liefde en bezonnenheid gegeven.’ (2 Timotheüs 1:7) Waar kies jij voor om uit te spreken?

Vermijd ‘altijd’ en ‘nooit’

Verklaar Bijbelse woorden van leven. Klagen, minachten en zelfmedelijden hebben geen goed effect. Vermijd de woorden: altijd en nooit (“jij bent altijd te laat” of “ik doe het nooit goed”.) Let op hoe je over andere mensen spreekt. Weet dat roddel een vernietigende kracht heeft. Jij bepaalt de koers voor je leven. Spreek wijze woorden!

(Zie: Menu – Voorbeeldgebeden – Bijbelse dagelijkse proclamaties) 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *