De bokshouding van een gelovige

Veel mensen zijn dol op sport. Dat was voor de Grieken al ontzettend belangrijk en daarom gaf Paulus enkele voorbeelden uit de sportwereld. In dit blog leg ik je uit hoe je een goede geestelijke bokser kan worden. Lees hoe je als gelovige een geestelijke bokshouding kunt aannemen en hoe je stoten kunt ontwijken om vervolgens meedogenloos toe te slaan met supersnelle combinaties!

De basis

Als je gaat boksen heb je inzicht nodig. Je moet begrijpen hoe het werkt. Het is een tactische vechtsport waarbij twee tegenstanders punten proberen te scoren door elkaar op de juiste trefvlakken te raken of te winnen door een knock-out (KO). Hier heb je kracht, inzicht, snelheid, conditie én coördinatie met ogen, handen en voeten voor nodig.

Als je Jezus als persoonlijke Redder hebt aangenomen, dan kom je automatisch in de ring terecht. Opeens sta je in een wedstrijd. In de andere hoek zie jij jouw tegenstander, de duivel. Hij ziet er intimiderend uit, is sluw, listig en getraind. Hij zal je bevechten, of je het nu leuk vind of niet. Er zit niets anders op om je te laten trainen door God. Laten we kijken hoe jij je kan opstellen in de ring.

Basishouding in boksen

Nu je weet dat je in een wedstrijd staat is het goed om de juiste houding aan te nemen. Vanuit die positie ga je reageren op de situatie. Moet je aanvallen of verdedigen? Wat je ook doet, je komt altijd terug in de basishouding. Vanuit de basishouding kun je het gehele lichaamsgewicht achter een stoot zetten en zijn de belangrijke delen van je lichaam beschermt, zoals je gezicht en je organen.

Voor de gelovige is de basishouding in relatie zijn met God door de Heilige Geest. Twee dingen zijn daar in erg belangrijk, namelijk: weet wie God is en weet wie jij bent in Christus. Als je in deze houding staat, sta je stevig en stabiel. Vanuit deze positie ga je reageren op de omgeving. En vergeet het niet: wat je ook doet, ook als is het groot of klein, altijd terug komen in de basishouding!

Belangrijkste stoten

De meeste belangrijke stoot in boksen is de jab. Dat is jouw voorste hand. Het is de langste en snelste wapen en verbruikt het minste energie. De cross is een krachtige stoot, gezet door je achterste hand. Door je lichaam volledig in te draaien maakt dat een echte knock-out punch. Dan heb je nog de hoek. Die is moeilijker te verdedigen en vergroot de kans op knock-out, omdat de tegenstander die vaak niet ziet aankomen. Het nadeel van de hoek is dat je dichterbij moet komen om hem te raken. Bij bijna alle stoten zetten je voeten ook een stap.

Met de jab kun je verdedigen en aanvallen. Dit is Gods Woord proclameren. Je spreekt uit wat God over jou en je situatie zegt. Het is een krachtig en snel wapen dat niet veel energie kost, omdat je het slechts hoeft uit te spreken. Met de cross kun je aanvallen. Dat is het uitoefenen van je gezag en autoriteit die je van Jezus Christus hebt ontvangen. Dat zijn krachtige rake stoten. De hoek is verassend en komt dichtbij de duivel. Als jij een levend offer bent voor God, in totale overgave, ben je als een instrument in de hand van God. Hij zal je gebruiken om Zijn getuige te zijn en door de kracht van de Heilige Geest Zijn Koninkrijk te demonstreren. Je zal de leugens van de duivel openbaren met de waarheid, demonen uitdrijven, zieken genezen en wonderwerken doen in de naam van Jezus.

Voetenwerk

Bij bijna alle stoten zetten je voeten ook een stap. Met andere woorden: stap uit in geloof. Zonder geloof is het niet mogelijk om God te behagen of om iets van de bovengenoemde dingen te bereiken. God toont de wereld genade door Jezus Christus en de enige goede reactie daarop is het in geloof aannemen (Efz. 2:8). Geloven is de kracht, de zekerheid waar je in kunt bewegen, de mate waarin je vooruitkomt. Het voetenwerk is als dansen in geloof, meebewegen met de Geest van God. Geloven is jouw snelheid.

Dat komt overeen met een uitspraak van één van de grootste boksers ‘tha greatest’, Mohammed Ali:

‘Float like a butterfly, sting like a bee’.

Trainen

Trainen maakt je sterker. Je wordt sneller en bouwt uithoudingsvermogen op. Steeds meer kun je onder intensieve omstandigheden langer vol houden. Coördinatie wordt beter door de harmonieuze samenwerking tussen je ogen [focus op Jezus], handen [daden in geloof] en voeten [het volgen van Gods Geest]. En kracht neemt toe, omdat je meer en meer bekend raakt met Gods Woord.

Laat je trainen door God. Neem je basishouding aan en kom er altijd weer in terug. Ontwijk stoten met geloof en val aan met Gods Woord door proclamatie en spreken in autoriteit. Veras de tegenstander met krachtige hoeken door te getuigen en Gods kracht te demonstreren. Als je een keer KO gaat dan heb je 8 seconde om weer op te staan. Of als je je dekking laat zakken, kun je wel eens een stoot verwachten. Maar geliefde gelovige, jij hebt te maken met een verslagen vijand die misschien wel intimiderend overkomt, maar door jouw training heb je alles in je om een kampioen te worden! Dus… wat er ook gebeurt, gooi nooit je handdoek in de ring!

Heel veel zegen en tot volgende week!

2 gedachten over “De bokshouding van een gelovige”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *