Coach Christus

Jezus gaf vaak onderwijs over het Koninkrijk van God. De boodschap is het Koninkrijk en de Gemeenteleden zijn de boodschappers. Toen ik de Heilige Geest vroeg: ‘waar kan ik het Koninkrijk van God nog meer mee vergelijken?’ gaf Hij een opmerkelijke openbaring!

Als jong meisje nam ik overal waar ik naartoe ging mijn bal mee. Iedereen heeft talenten ontvangen en één van de mijne was voetballen. Ik was dol op wedstrijden spelen en al snel werd ik gescout door jong Oranje. In mijn blog van deze week leg ik in zeven punten uit hoe het Koninkrijk van God werkt aan de hand van het voetbalspel!

Punt 1: Winnen

Het doel van voetbal is: scoren! Je schiet de bal in het doel van de tegenstander en dan heb je een punt. Jouw tegenstander heeft dus hetzelfde doel. Het team met de meeste punten wint.

In deze vergelijking is het speelveld de aarde. Onze tegenstander is de duivel en zijn team. Het doel van het Koninkrijk is: zielen winnen! De bal is Gods Woord of Gods waarheid. De duivel probeert dat altijd van ons te roven, zodat wij niet gered worden. Of wij geloven ergens nog in leugens die ons belemmeren om in de volle vrijheid van Christus te leven.

Punt 2: Teamsport

Voetbal is een teamsport. Dat betekent dat je moet weten dat je elkaar nodig hebt. Je wint met elkaar en je verliest met elkaar. Je moet bereid zijn om je in te zetten voor het team en niet voor jezelf. Het gaat niet om supersterren. Je doet je best voor elkaar. Een team noem je ‘goed’, als zij goed kunnen samenwerken. Als je elkaar leert kennen, kun je ook beter samenwerken. Als ik weet dat mijn medespeler erg snel kan sprinten en ik niet, kan ik er voor kiezen om in bepaalde situaties gebruik maken van de eigenschap van mijn medespeler om een doelpunt te scoren.

Er is ook nog zoiets als een ‘ego’. Dat is iemand die denkt alleen te kunnen winnen, of wil graag eer voor zichzelf en brengt daardoor het gezamenlijke doel in gevaar. Als iemand de bal heeft komen er namelijk allemaal spelers op je afgerend. Dus het is wijzer om meteen de bal over te tikken zodat je niet overmeesterd wordt.

Wij zijn allen deel van het Lichaam van Christus. Ik geloof echt dat samenwerking een krachtig ding is. Laten we elkaar inzetten op de juiste momenten om een groter doel te behalen: Christus promoten. Paas je zegeningen door aan je medespelers. Diegene met talenten voor muziek, in de worship, of diegene met een luisterend oor in het pastoraat. Allen even belangrijk en tevreden in onze taken en niemand die voor zichzelf een superster wil worden. Wij dragen toch allemaal hetzelfde tenue: de Heilige Geest. Wij kunnen er ook op rekenen dat onze Coach Christus weet wat Hij doet. Hij heeft immers zelf laten zien dat Hij kan overwinnen, dus wij kunnen allen op Zijn [overwinning]tactieken vertrouwen!

Punt 3: Inzicht en positie

Voetbal is dus een teamsport, maar individueel kun je veel doen om het team te helpen. Als jij begrijpt hoe het spel werkt, spreek je over inzicht. Als je inzicht hebt, kun je altijd én in elke situatie op de juiste plek of positie gaan staan. Je loopt jezelf vrij als je de bal wilt hebben, of je dekt je tegenstander als die vrij staat – het ligt er maar aan of jouw team wel of geen balbezit heeft.

Het is belangrijk dat wij inzicht hebben in Gods wil. Dat weten wij altijd én in elke situatie waar wij moeten gaan staan. Wij kunnen Gods wil ontdekken naarmate wij Hem meer leren kennen. Het Woord staat vol met Gods wil en anders hebben wij altijd nog de Heilige Geest die ons richting geeft.

Punt 4: Omschakelen

Met inzicht in voetbal kijk je dus naar wat jouw team doet en je kijkt naar wat jouw tegenstander doet. Dan kun je daarop verschillende tactieken inzetten. Dit noem je omschakelen. Of je verdedigd of je valt aan.

Weet jij wie je bent in Christus? Soms moeten we gaan dienen in nederigheid, maar soms moeten we ook in autoriteit gaan staan tegenover de duivel. Er zijn verschillende tactieken en strategieën die wij kunnen inzetten voor verschillende situaties.

Punt 5: Buitenspel

Een speler staat in een buitenspelpositie als deze dichter bij de achterlijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de vóórlaatste tegenstander. De speler wordt alleen bestraft als hij/zij wordt aangespeeld door een medespeler. Eigenlijk sta je gewoon buiten het spel en kan je niet meedoen.

De duivel is er goed in om ons buitenspel te zetten. Hij wil ons altijd isoleren van het team en ons het gevoel geven of wij niet mee mogen doen. Maar weet je dat je met een aantal stappen weer terug in positie bent? Laat je niet uit het veld slaan!

Punt 6: Medespelers coachen

Tijdens de wedstrijd coach je jouw medespelers. Je communiceert. Je roept dingen als: ‘in je rug!’ omdat je medespeler niet kan zien wat er achter zich gebeurd, of: ‘ga diep!’ als je wil dat iemand naar voren rent, omdat jij de bal die kant op gaat schieten.

Het is wijs om elkaar te coachen. Dat lukt alleen als wij hetzelfde doel hebben. Laten wij daar ook open voor blijven staan. Wij zien niet altijd wat er om ons heen gebeurt en wij weten ook niet altijd hoe wij moeten samenwerken als wij niet met elkaar praten. Communicatie is belangrijk. De duivel werkt in het verborgene en God in het licht. Breng dan ook dingen aan het licht, als je iets niet snapt of je iets niet leuk vindt zodat de duivel er niets mee kan!

Punt 7: Wissel!

Je doet het met elkaar als team en soms moet je elkaar aflossen om weer op krachten te komen. Soms wilt een coach andere eigenschappen van spelers inzetten of er is iemand geblesseerd.

In deze strijd is er nooit pauze. De duivel is niet sportief of genadig. Hij pakt altijd de zwakste van de groep. Maar er is ruimte om elkaar te ondersteunen in de strijd. We hebben soms bemoediging of gebed nodig. Het is niet altijd makkelijk. Betrek betrouwbare medechristenen in je leven als je het moeilijk hebt. Het is oké om soms op elkaar te leunen om vol te houden tot het einde.

Door onze aanpak en overwinningen kunnen mensen zich aansluiten bij ons. Ze willen niet altijd blijven verliezen.

Er is één ding dat je mag weten: wij worden kampioenen! Want wij staan namelijk dankzij Jezus altijd 1-0 voor.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *