Aanbidding, meer dan een lied

Wat betekent aanbidding voor jou? Bij aanbidden dacht ik meteen aan het moment dat ik voor de troon van God sta en met mijn hele hart een lied zing. Ik zie het alsof mijn liefde voor God uit mijn hart, via mijn mond, naar buiten komt en opstijgt naar de hemel als een heerlijke geur. Door het blog van deze week heb ik ontdekt dat het nog veel meer is dan alleen z’n moment in een lied!

Starten met ontzag

Aanbidden is meer dan een lied zingen. Ik geloof dat aanbidden start met ontzag voor God. Als je iemand niet kent, kun je die persoon niet respecteren, bewonderen of eer geven.

We hebben te maken met een ontzagwekkende God. Hij is de Schepper van hemel en aarde. Hij weet hoe diep en breed de oceanen gaan, of hoe ver het heelal reikt. Elke zandkorrel of sneeuwkristal is uniek geschapen. Niemand weet waar de wind vandaan komt of waar het naartoe gaat, maar God wel. De schepping is prachtig en in perfecte harmonie; zij vertellen ons zonder woorden over God – de Schepper. Zij weerspiegelt Gods almacht, wijsheid en kracht! Het kennen van God wekt ontzag op, bewondering en waardering.

Evenzo het evangelie van Christus. Als wij echt beseffen wat Jezus voor ons heeft gedaan… WAUW. Dat heeft mij meerdere keren op mijn knieën gebracht. Wat een God is Hij! Hij verliet Zijn macht en troon in de hemel om hier op aarde vernederd en gruwelijk geslacht te worden aan een kruis door mensen waar Hij van houdt.

Als je het [gesproken] Woord van God laat doordringen in elk aspect van je wezen dan leidt dat naar ontzag voor Hem. En ontzag is de basis voor een relatie met God.

Aanbidden is eigenlijk je reactie uiten op wie God is.

In Geest en waarheid

God is Geest en daarom kunnen wij Hem alleen aanbidden als onze aanbidding geestelijk en oprecht is. Door de hulp van Jezus kunnen we God altijd eren, want Hij heeft ons de Heilige Geest gegeven. Hij is de liefde van God, de Waarheid en de bron van leven. De Heilige Geest woont in ons hart. Aanbidden is dus een zaak van het hart als wij dat willen doen in Geest en in waarheid.

‘Maar er komt een tijd, en die is er nu als, dat iedereen die de Vader echt wil aanbidden, dat overal kan doen, door de Geest die Waarheid schenkt. De Vader zoekt mensen die Hem zo aanbidden’.
Johannes 4:23, HTB

De betekenis van ‘aanbidden’ is [hartstochtelijk] vereren en dienen. Aanbidden is God geven wat Hem toekomt en wat Hem toekomt is: jouw hart. Hij heeft er de hoogste prijs voor betaald met het bloed van Jezus. God wil ons hart. Hij wil door Zijn Woord en de Heilige Geest Zijn goedheid en liefde tonen, zodat wij vrijwillig in een dienstbare houding Zijn wil willen doen. Overgave leidt naar dienen in gehoorzaamheid. Als wij God dienen in ons leven [met ons hart] kan God zichtbaar worden voor andere mensen en kan God ook daar weer eer voor ontvangen!

Aanbidden is een leefstijl gedreven door de Heilige Geest.

‘Ik zeg u daarom vrienden, dat u zich helemaal aan God moet wijden. Temeer omdat Hij u al zijn liefdevolle goedheid aanbiedt. Laat uw lichaam een levend offer zijn, heilig [apart gezet – in Gods hand], zodat het een vreugde voor God is. Dat is de beste manier waarop je God kunt dienen’. Romeinen 12:1, HTB

Expressie

Aanbidden is dus een leefstijl, een hartshouding, een constante verbinding tussen jouw hart en die van God. Het is waarde hechten aan waar God waarde aan hecht; belangrijk vinden wat God belangrijk vindt. Aanbidden is denken aan God en Hem betrekken in zelfs de kleinste dingen! Jouw leven in Zijn hand leggen en Zijn leiding volgen bij elke stap. Als je dat doet leef je een leven van een reeks mini-wonderen!

Aanbidden is melodie maken met je hart voor God.

God wil dat wij onze waardering en liefde voor Hem uiten. Dat kan in van alles; door een lied te zingen, een keuze maken voor Gods wil (ook als is het spannend), openlijk en dankbaar voor Hem uitkomen tegen andere mensen, een (geld)offer te geven, andere liefhebben en helpen, een toewijding te maken in een bediening, ga zo maar door. Kortom: alles wat wij doen kan aanbidding zijn, als wij het maar met ons hart doen, onder de leiding van de Heilige Geest, zodat het God eert of dient!

Heel veel zegen en tot volgende week!

2 gedachten over “Aanbidding, meer dan een lied”

  1. Dank je wel. Ik vind dit echt een geweldig mooie blog. Met heel veel uitleg van iets waar ik zelf mee bezig was.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *